ICD-Informatiesite
Nieuwe operatie technieken

Home

Waarom krijgt iemand een ICD
Wat is een ICD
De werking van een ICD
Het ontstaan van de ICD
Nieuwe ontwikkelingen in de ICD technologie
Wat is een Pacemaker ?
Techniek in & om de Pacemaker
Een ICD als Levensverzekering
Uitleg omgang apparatuur
De Werking van het Hart
Het Bewustzijn
Reanimatie
De Ademhaling
Automatische Defibrillator
Automatische Defibrillator - Vervolg
Hartziekten
Hartinfarct
Hartklepgebreken
Hartfalen
Aangeboren Hartafwijking
Vaat - aandoeningen
Syndroom van Marfan
Onderzoeksmethoden
Behandelingen
Aanpak Hartfalen
DNA-diagnostiek Cardiomyopathie
Nieuwe operatie technieken
Anesthesie
Stamceltransplantatie
HartinsufficiŽntie
Wachttijden
Hartoperatie's Buitenland
Leven met Hartfalen
Hartritmestoornissen
ECG
EFO - Ablatie
De Fietsproef
Medicijnen
Posttraumatische dystrofie
Reizen met een ICD
Autorijden met een ICD
Procedure - CBR
Bezorgdheid
Angst, Onzekerheid & Tips
Leren omgaan met Angst
Verwerking van schokkende gebeurtenissen
Traumatologie
Hartverwarmende opmerkingen
Te Hoog Cholesterol
Te Hoge Bloeddruk
Hypertensie
Hartrevalidatie & Lichamelijke inspanning
Hart in Beweging - HIB
Mijn interview in de Hartbrug
Interview met Donorwachtende
Interview met een Donor-ontvangster
Lotgenoten
Nieuwsbrief
Agenda
Werkgroepen - Federatie Hartezorg
Aangesloten organisaties van de Federatie Hartezorg
Hart en ICD Centra in Nederland
Herbalife
Gastenboek
Links

 

 

            Nieuwe operatie technieken                

 

 

 

De ontwikkelingen in de hartchirurgie staan niet stil. Vooral in de jaren na de laatste wereldoorlog zijn de operatietechnieken met enorme sprongen vooruitgegaan.

 

DE HART-LONG MACHINE

Zon 25 jaar geleden was de ingebruikname van de hart-long machine een grote doorbraak bij hartoperaties. Bij deze methode wordt het hart tijdens een operatie compleet stilgelegd en neemt de machine de pompfunctie van het hart over.

 

DE UTRECHT OCTOPUS METHODE

Een nieuwe ontwikkeling, die sinds september 1996 in praktijk wordt gebracht, is de zogenaamde Octopusmethode. Deze techniek is in het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit Utrecht uitgedacht en verder ontwikkeld.

 

Het principe hierbij is dat het hart bij een bypassoperatie niet compleet wordt stilgelegd, maar slechts plaatselijk, namelijk op de plek rondom de te verrichten ingreep.

 

Het stukje van de hartspier waar de bypass moet worden aangebracht, wordt door middel van twee metalen houders, elk voorzien van vier of vijf zuignapjes, vastgezet en zo kan de operatie worden uitgevoerd terwijl het hart blijft doorkloppen.

 

Aan de overeenkomst met de armen en zuignappen van een octopus (inktvis) heeft deze operatiemethode zijn naam te danken

   

 

 

De voordelen van deze techniek ten opzichte van de hart-long machine zijn aanzienlijk. Ten eerste is het beter voor het bloed, dat niet zoals in de hart-long machine met vreemde oppervlakten in aanraking komt, waardoor bloedbestanddelen beschadigd kunnen worden en er stollingsproblemen kunnen ontstaan. Verder hoeft niet altijd het borstbeen over de hele lengte worden doorgezaagd maar kunnen de bypasses via een opening tussen de ribben worden aangebracht.

 

Door de Octopusmethode wordt de patiŽnt ook minder belast, waardoor het herstel doorgaans veel sneller geschiedt dan na een operatie met de hart-long machine.

 

Nu is het nog niet zo dat de Octopusmethode op iedere patiŽnt kan worden toegepast. Het is op dit moment nog een experimentele techniek en het zal nog wel even duren voordat deze operatietechniek overal bij de daarvoor in aanmerking komende patiŽnten kan worden uitgevoerd.

 

 

 

DE BATISTA METHODE

Weer een heel andere techniek, die wordt toegepast bij gevallen van hartfalen. Met hartfalen wordt bedoeld dat het hart zodanig verzwakt is dat het zijn normale pompfunctie niet meer kan vervullen. Dit is een zeer ernstige aandoening, die meestal met medicijnen wordt behandeld.

 

Hartfalen is een gevolg van een sterk vergrote linker hartkamer, welk gedeelte verantwoordelijk is voor het rondpompen van het bloed door het lichaam.

 

Zon hartvergroting kan verschillende oorzaken hebben, waarvan het gevolg is dat de hartkamerwand verslapt en uitrekt en niet meer de elasticiteit bezit om de pompfunctie naar behoren uit te oefenen. Als ook medicijnen niet meer in voldoende mate kunnen helpen, blijft als enige oplossing eigenlijk nog een harttransplantatie over, maar daar zijn de mogelijkheden zeer beperkt.

 

Nu heeft een chirurg uit Equador, ene Dr. Batista, een andere mogelijkheid bedacht, waarmee in een aantal over de wereld verspreide hartcentra wordt geŽxperimenteerd. Zijn simpele gedachte was: Als de buitenwand van de linker hartkamer te veel is uitgerekt, moeten we die wand weer kleiner maken door er een stuk van weg te nemen.

 

In principe klinkt dat heel logisch, maar lang niet iedere patiŽnt met hartfalen kan hiermee geholpen worden.

 

Zon hart in kwestie is op zich al van zeer slechte kwaliteit, maar het moet nog wel goed genoeg zijn om een operatie te doorstaan waarbij een deel van de hartspier wordt weggenomen en in de meeste gevallen ook de mitralis-klep (de hartklep tussen linker hartkamer en -boezem) moet worden gerepareerd of vervangen. Een zware ingreep dus.

 

Dr. Batista heeft inmiddels al meer dan 500 operaties volgens deze methode uitgevoerd, waarbij ongeveer 60% van het aantal geopereerde patiŽnten na een jaar nog in leven waren.

 

In Groningen is de eerste patiŽnt volgens de Batista-methode met succes geopereerd. In Maastricht zijn deze operaties, als gevolg van twee sterfgevallen korte tijd na de operatie, voorlopig opgeschort

 

  

 

Ook de Batista-operaties verkeren nog in een experimenteel stadium, maar het ziet er toch naar uit dat verdere vervolmaking van dit systeem in de toekomst mogelijk is.

 

Hoe de Octopus- en de Batista-methoden zich in de toekomst ook verder mogen ontwikkelen, het is voor de hartpatiŽnt een geruststellende gedachte dat men wereldwijd onafgebroken blijft zoeken naar steeds betere technieken en middelen ter bestrijding van hartaandoeningen.....

 

D.V.

 

 Bron: Tijdschrift Van Harte