DE BATISTA METHODE
Weer een heel andere techniek, die wordt toegepast bij gevallen van hartfalen. Met hartfalen wordt bedoeld dat het hart zodanig verzwakt is dat het zijn normale pompfunctie niet meer kan vervullen. Dit is een zeer ernstige aandoening, die meestal met medicijnen wordt behandeld.
Hartfalen is een gevolg van een sterk vergrote linker hartkamer, welk gedeelte verantwoordelijk is voor het rondpompen van het bloed door het lichaam.
Zon hartvergroting kan verschillende oorzaken hebben, waarvan het gevolg is dat de hartkamerwand verslapt en uitrekt en niet meer de elasticiteit bezit om de pompfunctie naar behoren uit te oefenen. Als ook medicijnen niet meer in voldoende mate kunnen helpen, blijft als enige oplossing eigenlijk nog een harttransplantatie over, maar daar zijn de mogelijkheden zeer beperkt.
Nu heeft een chirurg uit Equador, ene Dr. Batista, een andere mogelijkheid bedacht, waarmee in een aantal over de wereld verspreide hartcentra wordt geëxperimenteerd. Zijn simpele gedachte was: Als de buitenwand van de linker hartkamer te veel is uitgerekt, moeten we die wand weer kleiner maken door er een stuk van weg te nemen.
In principe klinkt dat heel logisch, maar lang niet iedere patiënt met hartfalen kan hiermee geholpen worden.
Zon hart in kwestie is op zich al van zeer slechte kwaliteit, maar het moet nog wel goed genoeg zijn om een operatie te doorstaan waarbij een deel van de hartspier wordt weggenomen en in de meeste gevallen ook de mitralis-klep (de hartklep tussen linker hartkamer en -boezem) moet worden gerepareerd of vervangen. Een zware ingreep dus.
Dr. Batista heeft inmiddels al meer dan 500 operaties volgens deze methode uitgevoerd, waarbij ongeveer 60% van het aantal geopereerde patiënten na een jaar nog in leven waren.
In Groningen is de eerste patiënt volgens de Batista-methode met succes geopereerd. In Maastricht zijn deze operaties, als gevolg van twee sterfgevallen korte tijd na de operatie, voorlopig opgeschort
|