Tijdens een fietsproef of inspannings-ECG wordt er een cardiogram geregistreerd bij inspanning.Dit inspanningscardiogram levert extra informatie over de conditie van de hartspier bij inspanning (voor wat betreft de bloedvoorziening en het optreden van ritmestoornissen) en geeft tevens informatie over uw algemene conditie (bijv. spierkracht en het optreden van kortademigheid). Deze inspanning kan geleverd worden op een soort hometrainer (of bij uitzondering op een loopband).
FIETSERGOMETRIE:
Doel van het onderzoek
Fietsergometrie (de fietsproef) is een test die tot doel heeft uw hartfunctie bij inspanning te bepalen. In ons ziekenhuis geeft de cardioloog opdracht tot dit onderzoek. Op dit moment is het niet mogelijk dat uw huisarts dit onderzoek rechtstreeks aanvraagt.
Wie verricht het onderzoek?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant(e) van de hartfunctieafdeling soms samen met een arts. Mocht U vragen hebben tijdens het onderzoek kunt u deze aan hen stellen.
Opzet en duur van het onderzoek
U neemt plaats op een soort 'hometrainer', waarbij uw hartfunctie tijdens een geleidelijk toenemende inspanning geregistreerd wordt. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur, waarvan U ongeveer vijftien minuten daadwerkelijk fietst.
Voorbereiding
U kunt uw bovenkleding ophangen in een kleedkamertje. Vervolgens neemt u plaats op de fiets. Er worden een aantal zuignapjes op uw borst bevestigd. Via de daaraan bevestigde draden kan uw hartritme (ECG) geregistreerd worden. Tevens verschijnt er een beeld van dit hartritme (ECG) op een scherm. Bij het begin van de fietstest (en ook tijdens het fietsen) wordt de bloeddruk gemeten aan uw bovenarm.
Onderzoek
U begint te fietsen. Op het stuur van de fiets ziet u een metertje dat aangeeft hoeveel omwentelingen per minuut u trapt. Men zal u vragen in een bepaald tempo te fietsen. Het effect van deze inspanning wordt meteen zichtbaar op het scherm, en kan bovendien worden vastgelegd op papier. De weerstand van de fiets zal geleidelijk worden opgevoerd. Meestal is het de bedoeling dat u fietst totdat u echt niet meer kunt of de laborant(e) de fietsproef afbreekt. De laborante, zal voor het stoppen nog een E.C.G. willen registreren en meestal nog een keer de bloeddruk meten. Het is beter de fietstest niet abrupt te staken, maar eerst nog even rustig op een lage belasting door te fietsen.
Uitslag
Als u bent uitgefietst heeft U de gelegenheid zich te wassen en kunt u zich weer aankleden. De resultaten kunt u niet meteen te horen krijgen, omdat het de nodige deskundigheid vereist om de grafieken te lezen. Uw specialist zal U tijdens het spreekuur meedelen wat de bevindingen zijn. Mocht u nog vragen hebben over de fietsproef, die niet te maken hebben met de uitslag, dan zijn de medewerkers van de hartfunctie- afdeling altijd bereid deze te beantwoorden.
|