DOEL VAN HET ONDERZOEK
Het 24-uurs ECG wordt gemaakt om een indruk te krijgen over eventuele hartritmestoornissen en over storingen en de geleiding van elektrische impulsen door het hart. Soms ook geeft het onderzoek informatie over zuurstoftekort van de hartspier. Met behulp van een soort cassetterecorder worden gedurende 24 uur de elektrische activiteiten van uw hart geregistreerd op een band. De arts kan dan zien hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten zoals eten, slapen, fietsen, roken, sporten, blij/boos zijn, traplopep, huishoudelijk werk, enz. Het onderzoek is volledig pijnloos en u kunt uw normale werkzaamheden uitvoeren. Het enige verschil is dat u een kleine cassetterecorder met u meedraagt.
WIE VERRICHT HET ONDERZOEK
Het onderzoek wordt aangevraagd door de cardioloog. Een laborante van de functieafdeling of een doktersassistent sluit het kastje (cassetterecorder ) aan.
ONDERZOEK
De dag van het onderzoek. Trek op deze dag kleding aan, die gemakkelijk zit. Vermijd strakke, knellende kleding, zoals een nauwsluitende blouse of jurk. Op uw borst worden met plakkers elektroden worden bevestigd. De elektroden vangen de signalen van uw hart op en zenden die via draden naar de cassetterecorder, die aan uw middel bevestigd wordt met een riem. Zou u knellende kleding dragen dan kunnen de plakkers loslaten. De registratie van de werking van uw hart is dan verstoord.
HET DAGBOEK
Als de cassetterecorder is bevestigd, wordt u gevraagd een dagboek bij te houden gedurende 24 uur. U noteert daarin wat u zoal doet en voelt. Vermeld ook altijd het tijdstip. Voorbeeld: 9.00-9.15, koffie gedronken, hartkloppingen. Als u medicijnen gebruikt, noteer dan het tijdstip van inname. Als u klachten heeft, vermeld die dan samen met het tijdstip in het dagboek (o.a. hartkloppingen, brandend gevoel in linkerarm, pijn in de borst, duizelig, zenuwachtig, benauwd).
DE KLOK
Op de cassetterecorder is een klokje bevestigd. Probeert u zoveel mogelijk de tijd van dit klokje te lezen. Is dit echt niet mogelijk, zet dan uw eigen horloge gelijk met de tijd op het klokje. Signaaltoets Op de cassetterecorder is een knopje bevestigd. Hierop kunt u kort drukken als u een duidelijke klacht voelt. Noteert u in het dagboek de tijd, de klacht en vermeld dat u op de knop geduwd heeft. De arts kan dan precies zien hoe uw hart op dat moment werkt. U zelf merkt er niets van als u op de knop duwt.
24 UUR LATER
De plakkers worden van uw borst verwijderd en de cassetterecorder wordt losgemaakt. De informatie die op de cassetterecorder staat wordt voor de arts op papier gezet. De arts kan dan zien hoe uw hart in de 24 uur gewerkt heeft.
BELANGRIJK
Voorkom dat de recorder nat wordt. Neem geen bad of douche. Ga niet zwemmen. De recorder kan hierdoor beschadigd worden.
Maak de recorder niet open. Trek niet aan de elektroden of de draden van de elektroden.
Slaap niet onder of op een elektrische deken, die aan staat. Van te voren opwarmen mag. Schakel uw elektrische deken uit als naar bed gaat.
Pas uw activiteiten niet aan. Doe die dag wat u anders ook zou doen.
RESULTATEN
De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. Het cassettebandje wordt opgestuurd naar een bedrijf waar de registratie op papier wordt uitgeschreven. Dit rapport wordt vervolgens teruggestuurd en door uw eigen cardioloog beoordeeld. De uitslag krijgt u na enige tijd op het spreekuur te horen of wordt aan uw huisarts gestuurd. Mochten er gevaarlijke ritmestoornissen worden vastgesteld dan wordt er natuurlijk direct actie ondernomen..
|