Ablatie betekent dat bepaalde afwijkende elektrische geleidingsbanen worden doorgebrand om aldus het onstaan van ritmestoornissen te verhinderen.
Wanneer gebeurt een elektrofysiologisch onderzoek en/of een ablatie?
Wanneer men een levensgevaarlijke ritmestoornis (type ventrikeltachycardie) vermoedt na bijvoorbeeld een myocardinfarct of een episode van bewustzijnsverlies kan uw cardioloog voorstellen om een elektrofysiologisch onderzoek te ondergaan om te kijken of er inderdaad een dergelijke stoornis bij u aanwezig is..
Andere eerder goedaardige aanvallen van hartkloppingen (zoals voorkamerflutter, smal QRS tachycardieën en voorkamerfibrillatie) kunnen ook opgespoord worden met dit onderzoek.
Meestal zal het onderzoek u worden voorgesteld als u of de medicatie slecht verdraagt of als de huidige behandeling met medicatie ondoeltreffend is.
De bedoeling van het onderzoek is om de oorzaak van de ritmestoornis te lokaliseren en nadien als mogelijk te elimineren (ablatie).
Hoe gebeurt een elektrofysiologisch onderzoek?
Voor dergelijk onderzoek moet u minstens 6 uur volledig nuchter zijn. Als u (eventueel) in aanmerking komt voor een ablatie dan gebeurt de procedure onder volledige narcose, zo niet krijgt u enkel een lokale verdoving (Xylocaïne - u voelt enkel een kleine prik en nadien een brandend gevoel als de verdovingsvloeistof onder de huid wordt ingespoten) op de plaats waar de catheters worden ingebracht. Meestal worden de beide liesaders aangeprikt, soms zoals voor een intracardiale reconversie zal men ook de hals of de schouderader aanprikken.
|