Betere hoofdsteunen voor auto's noodzaak
Conclusie uit Europees ANWB onderzoek:
Slechts in 'zeer goed' bij crashtests
Autofabrikant houdt onvoldoende rekening met lange mensen
Een anti-whiplashsysteem zou volgens de ANWB in iedere auto moeten zijn ingebouwd. Dat zegt de ANWB, die in Europees verband met de zusterorganisaties de whiplashbescherming van elf modellen onderzocht. Ook komt de organisatie tot de conclusie, dat de maximale hoogte van de hoofdsteun vaak niet gebaseerd is op lange mensen.
Het blijkt, aldus de organisatie, dat 80% van de inzittenden die bij een kop-staart botsing betrokken zijn, een vorm van nekletsel oplopen. Met als mogelijk gevolg, dat er gezondheidsproblemen optreden. De maatschappelijke kosten die aan whiplash worden toegeschreven, worden geraamd op zo'n 10 miljard euro per jaar in de Europese Unie.
In het eerste vergelijkende onderzoek naar whiplash-bescherming van autostoelen, uitgevoerd samen met de Europese zusterclubs van de ANWB, werden elf verschillende stoelen getest. Daarvan beschikten vier over een actief anti-whiplash-systeem. Bij een botsing beweegt een actieve hoofdsteun naar het hoofd toe, verkleint daarmee de afstand tot het hoofd en zorgt ervoor, dat de klap van het hoofd en de beweging van de nek voor een belangrijk deel wordt verminderd. In crashtests werden kopstaart-botsing met 30 km/h nagebootst. Veel van de onderzochte stoelen blijken onvoldoende.
De resultaten:
? Slechts iin systeem is zeer goed: Volvo met zijn WHIPS-systeem (Whiplash Protection System) uit de V70, dat ook in alle andere Volvo's zit.
? Vijf systemen krijgen de waardering 'goed': Ford Mondeo, Saab 9-5, Nissan Almera, Ford Focus en VW Golf IV, waarvan de drie eerste met actieve hoofdsteun.
? Twee stoelen zijn niet meer dan 'redelijk': van de Opel Astra en de BMW 3-serie, ondanks dat de Astra uitgerust is met actieve hoofdsteunen.
? Drie krijgen de vermelding 'matig', Renault Migane, Fiat Brava met Mercedes A-klasse als slechtste daarvan.
Niet voor lange mensen
De ANWB wijst er tevens op, dat het belangrijk is, dat inzittenden hun hoofdsteun zelf wel steeds goed instellen. De bovenkant van de hoofdsteun moet even hoog zijn als de bovenkant van het hoofd. Op basis daarvan blijkt een aantal auto's slechts geschikt voor mensen tot 1,70 m of 1,75 m. Met als gevolg, dat de langere bestuurders zich vaak onvoldoende kunnen beschermen......
(Bron: ANWB)