ICD-Informatiesite
Leren omgaan met Angst

Home

Waarom krijgt iemand een ICD
Wat is een ICD
De werking van een ICD
Het ontstaan van de ICD
Nieuwe ontwikkelingen in de ICD technologie
Wat is een Pacemaker ?
Techniek in & om de Pacemaker
Een ICD als Levensverzekering
Uitleg omgang apparatuur
De Werking van het Hart
Het Bewustzijn
Reanimatie
De Ademhaling
Automatische Defibrillator
Automatische Defibrillator - Vervolg
Hartziekten
Hartinfarct
Hartklepgebreken
Hartfalen
Aangeboren Hartafwijking
Vaat - aandoeningen
Syndroom van Marfan
Onderzoeksmethoden
Behandelingen
Aanpak Hartfalen
DNA-diagnostiek Cardiomyopathie
Nieuwe operatie technieken
Anesthesie
Stamceltransplantatie
Hartinsufficiëntie
Wachttijden
Hartoperatie's Buitenland
Leven met Hartfalen
Hartritmestoornissen
ECG
EFO - Ablatie
De Fietsproef
Medicijnen
Posttraumatische dystrofie
Reizen met een ICD
Autorijden met een ICD
Procedure - CBR
Bezorgdheid
Angst, Onzekerheid & Tips
Leren omgaan met Angst
Verwerking van schokkende gebeurtenissen
Traumatologie
Hartverwarmende opmerkingen
Te Hoog Cholesterol
Te Hoge Bloeddruk
Hypertensie
Hartrevalidatie & Lichamelijke inspanning
Hart in Beweging - HIB
Mijn interview in de Hartbrug
Interview met Donorwachtende
Interview met een Donor-ontvangster
Lotgenoten
Nieuwsbrief
Agenda
Werkgroepen - Federatie Hartezorg
Aangesloten organisaties van de Federatie Hartezorg
Hart en ICD Centra in Nederland
Herbalife
Gastenboek
Links

 

 

       Leren omgaan met Angst         

 

 

 

Angst is een basisemotie die ieder mens kent, ook al ontkennen sommigen deze emotie. Angst is gekoppeld aan het overleven van de menselijke soort. Angst waarschuwt voor gevaar, zodat we maatregelen kunnen nemen om het gevaar het hoofd te bieden. In onze cultuur is angst een slechte emotie en angstig zijn heeft met lafheid en zwakheid te maken. Vandaar dat we onze angsten niet tonen maar angstvallig voor ons zelf houden. Dit is, voor niemand gezond en zeker niet voor mensen met hartproblemen. Omdat we over het algemeen onze angst onderdrukken zijn we ook vergeten hoe angst in het lichaam voelt. We onderkennen angst pas als deze heftige vormen heeft aangenomen of zelfs paniek is geworden. Hoe voelt angst in ons lichaam? Het hart bonst, men transpireert, de pupillen worden groot, het bloed trekt uit het gezicht weg, men ziet spierwit van angst etc. Angst is een basisemotie en manifesteert zich in verschillende variaties zoals onzekerheid, faalangst, schaamte, verlegenheid en soms zelfs woede of machteloosheid.

 

IS HET MOGELIJK OM MET ANGST TE LEREN OMGAAN?

 

In de psychologie zijn diverse technieken ontwikkeld om met angst te leren omgaan. "Angst kun je bestrijden door het aanvaarden van je onvermogen waar dat tenminste redelijk is". Uit praktijkervaringen is een stapsgewijs methodiek ontwikkeld. Er worden vier stappen onderscheiden die op elkaar aansluiten en daardoor een geheel vormen.

 

STAP 1;

 

Zorg dat je een goed contact hebt met je lichaam. Ook al ben je in je lichaam teleurgesteld, het is van belang om het contact met je lichaam te herstellen. Je lichaam vertelt je namelijk al heel snel wat er aan de hand is en hoe je je voelt. Het is belangrijk om de lichamelijke signalen van angst te leren signaleren, zodat je angst in een vroeg stadium kunt onderkennen. Wanneer je er een gewoonte van maakt om aandacht aan je lichaam te schenken raak je met je lichaam vertrouwd. Je hoeft dan niet te schrikken wanneer er een klap komt of wanneer je de angst op voelt komen. Je lichaam heeft je gewaarschuwd dat er iets op komst is.

 

STAP 2;

 

Leer je angstgevoelens onder woorden te brengen. Door er over te praten ontlaad je de emotie en wordt deze al minder sterk. Wanneer je je onzeker voelt, wanneer je je opstandig of boos voelt: maak dit duidelijk voor je zelf. Doe iets. Praten, huilen, schreeuwen, zelfs gooien en smijten op zijn tijd. Het binnen-houden van emoties is ziekmakend. En wat angst betreft: het niet over angst praten maakt angst alleen maar groter en leidt zelfs tot paniek.

 

STAP 3;

 

Nadat je angst onderkend en geuit hebt is het belangrijk dat je tracht je angst en jezelf te begrijpen. In onze cultuur is angstig zijn een slechte eigenschap. We hebben daarom de neiging om onszelf te veroordelen wanneer we angstig zijn. We zijn immers opgegroeid met het motto "flink zijn" of "kop op en de schouders eronder" en "niet zeuren" etc. Het is wijsheid om je onvermogen te kunnen aanvaarden.

 

STAP 4;

 

Wanneer je voldoende aandacht aan je angst hebt besteed maak je het voornemen om je angst te laten voor wat ze is. Je kiest dan bewust voor het zoeken van afleiding. De afleiding kan zijn iets wat je prettig vindt om te doen of iemand bellen die je kan opbeuren. Afleiding is heel persoonlijk. Voor de een is een wandeling een goede afleiding, de ander zal juist liever iets in huis ondernemen, muziek luisteren of een ontspanningsoefening doen.

 

Leren leven met angst is een kunst. Het vergt tijd en je moet veel oefenen. Zoals bij kunst ook het geval is gaat het niet alleen om het uiteindelijke resultaat maar om het proces, om de weg erheen.

 

 

http://Psychologie.startkabel.nl  

 

http://Psychiatrie.startkabel.nl