ICD-Informatiesite
Nieuwsbrief

Home

Waarom krijgt iemand een ICD
Wat is een ICD
De werking van een ICD
Het ontstaan van de ICD
Nieuwe ontwikkelingen in de ICD technologie
Wat is een Pacemaker ?
Techniek in & om de Pacemaker
Een ICD als Levensverzekering
Uitleg omgang apparatuur
De Werking van het Hart
Het Bewustzijn
Reanimatie
De Ademhaling
Automatische Defibrillator
Automatische Defibrillator - Vervolg
Hartziekten
Hartinfarct
Hartklepgebreken
Hartfalen
Aangeboren Hartafwijking
Vaat - aandoeningen
Syndroom van Marfan
Onderzoeksmethoden
Behandelingen
Aanpak Hartfalen
DNA-diagnostiek Cardiomyopathie
Nieuwe operatie technieken
Anesthesie
Stamceltransplantatie
Hartinsufficiëntie
Wachttijden
Hartoperatie's Buitenland
Leven met Hartfalen
Hartritmestoornissen
ECG
EFO - Ablatie
De Fietsproef
Medicijnen
Posttraumatische dystrofie
Reizen met een ICD
Autorijden met een ICD
Procedure - CBR
Bezorgdheid
Angst, Onzekerheid & Tips
Leren omgaan met Angst
Verwerking van schokkende gebeurtenissen
Traumatologie
Hartverwarmende opmerkingen
Te Hoog Cholesterol
Te Hoge Bloeddruk
Hypertensie
Hartrevalidatie & Lichamelijke inspanning
Hart in Beweging - HIB
Mijn interview in de Hartbrug
Interview met Donorwachtende
Interview met een Donor-ontvangster
Lotgenoten
Nieuwsbrief
Agenda
Werkgroepen - Federatie Hartezorg
Aangesloten organisaties van de Federatie Hartezorg
Hart en ICD Centra in Nederland
Herbalife
Gastenboek
Links

 

 

                   Nieuwsbrief                  

                                                                      

 

 

Nieuwsbrief

 

Doordat bij een deel van het ambulance personeel de kennis ontbreekt m.b.t. ICD-dragers en op de ambulance geen apparatuur aanwezig is om ICD-dragers de benodigde zorg te bieden, wanneer de ICD constant afgaat

 

Heeft er op initiatief van dr. M.J. Schalij, cardioloog van het LUMC te Leiden, 4 Jan. 2001 een gesprek plaats gevonden tussen deze, drs. R.A.Lichteveld voorzitter protocollen commisie ambulancezorg, H. van Gastel van de firma Guidant en dhr. M.W.Split voorzitter Stichting ICD-dragers Nederland. Het resultaat van dit gesprek zal er toe leiden dat er op korte termijn een protocol komt voor ambulance personeel t.b.v. ICD-dragers.

 

Bron: de STINkrant

 

 

 Beter autorijden na behandelend hart.

 

13 Augustus 2001;

 

WASHINGTON - Automobilisten die vanwege levensbedreigende hartritmestoornissen medicijnen slikken of een defibrillator geimplanteerd hebben gekregen, veroorzaken niet meer, maar zelfs minder auto-ongelukken dan gezonde automobilisten. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Vaak wordt hartpatienten afgeraden om achter het stuur te kruipen.

 

Bron: Zwolsche Courant

 

Hartchirurg Barnard bezwijkt aan hartinfarct.

 

03 September 2001;

 

NICOSIA - De Zuid-Afrikaanse hartchirurg Christian Barnard [78] is gisteren op Cyprus overleden aan een hartaanval. HIj was in 1967 de eerste medicus die een harttransplantatie uitvoerde

 

Barnard kreeg gisteren een hartinfarct toen hij in een ligstoel in zijn hotel in zijn nieuwste boek aan het lezen was. Verscheidende gasten probeerden Barnard nog te reanimeren, maar tevergeefs. Barnard was op Cyprus op vakantie met zijn 37-jarige vrouw Karin Setzkorn.

 

De voormalige president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, reageerde gisteren geschokt op het overlijden van de medicus. Zijn dood is een groot verlies. Hij was een stem tegen de apartheid, aldus Mandela

 

Bron: de Telegraaf

 

Samenwerking ICD-werkgroep en STIN

 

Januari 2002;

 

BUNNIK - Samenwerking Hartezorg, Federatie van Hartpatiënten-organisaties met de Stichting ICD-dragers Nederland [STIN].

 

Begin 2000 heeft een groepje oud leden van de werkgroep ICD van de Federatie Hartezorg besloten een eigen stichting op te richten, Stichting ICD-dragers Nederland [kortweg STIN], om naast Hartezorg de belangen van ICD-dragers te behartigen.

 

Om de schade voor de ICD-patiënten - die deze versplintering zeker tot gevolg heeft -  tot een minimum te beperken, hebben beide organisaties de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een vorm van samenwerking op het gebied van belangenbehartiging en ondersteuning van ICD-dragers. De gedachtenwisseling die, mede op initiatief van het Patiëntenfonds, hierover heeft plaatsgehad, heeft geleid tot een aantal samenwerkingsafspraken, waarbij in het bijzonder aandacht zal worden geschonken aan:

 

1] Collectieve belangenbehartiging: dit impliceert overleg van de twee organisaties op welke wijze naar overheid, zorgaanbieders, verzekeraars, media, e.d. kan worden opgetreden;

 

2] Voorlichting: nieuw voorlichtingsmateriaal voor ICD-dragers zal zoveel als mogelijk in gezamelijkheid worden ontwikkeld. Tevens zal er voor eenduidigheid bij technische ICD-voorlichting zorg worden gedragen;

 

3] Informatie: naast de reguliere landelijke [organisatie gebonden] informatiedagen kunnen ook gezamelijk informatie- en ontmoetingsdagen worden georganiseerd.

 

Bron: Federatie Hartezorg

 

ZELFSTANDIG KUNSTHART GEIMPLANTEERD.

 

03 Juli 2001;

 

LOUISVILLE: Medici in de VS hebben voor het eerst een kunsthart geimplanteerd dat geheel zelfstandig functioneert. Als de proef lukt, zijn hartpatienten in de toekomst niet langer afhankelijk van donorharten, waaraan een tekort bestaat.

 

Het kunsthart, een hydraulische pomp van metaal en plastic, werd gisteren tijdens een zeven uur durende operatie in Texas ingebracht. De niet geidentificeerde patient was te ziek voor een gewone transplantatie, en had nog maar 30 dagen te leven. Hij of zij maakt het goed.

 

De eerder gebruikte mechanische harten moesten van buitenaf worden gevoed door middel van talloze buisjes en draadjes.

 

Bron: de Hartbrug

 

Opmerkelijk herstel hart.

 

25 Augustus 2001;

 

DUSSELDORF - Duitse artsen zijn er ingeslaagd een hartpatient met succes te behandelen met zijn eigen stamcellen.

 

Tien weken na de operatie in Dusseldorf is het weefsel van de hartspier dat door een hartinfarct was beschadigd, gedeeltelijk hersteld en is de hartfunctie aanmerkelijk verbeterd. De cellen zijn weggehaald uit het beenmerg in het bekken van de patient en geinjecteerd in de hartslagader en het deel van de hartspier dat niet meer functioneerde. Volgens de artsen is het waarschijnlijk dat de cellen zich hebben veranderd in hartspier-cellen voor de opbouw van de hartwand

 

Bron: de Telegraaf

 

Thuis je eigen hart bewaken.

 

03 Oktober 2001;

 

Eindhoven - Iedereen die zorgen maakt over zijn hart kan binnenkort thuis een cardiogram laten maken. Zonder verwijzing van een dokter, dag en nacht.

 

Philips Medical Systems en SHL Telemedicine uit Israel hebben de handen ineen geslagen en "Philips Heartcare" opgericht. Wie lid wordt voor mogelijk zo'n honderd gulden per maand krijgt een apparaatje in huis, na een medische 'intake' en een eerste cardiogram. Dat apparaatje kan met elektrodes op de borst bevestigd worden, waarna een telefoontje naar een 'monitorcentrum' genoeg is om te horen te krijgen hoe het hart functioneert, of er hulp nodig is en of die spoedeisend is. Ook nu kunnen er al dergelijke elektrocardiogrammen [ecg's] op afstand gemaakt worden, via apparatuur van het bedrijf Hartis in Weesp. Maar dan gaat het om zuiver medische of praktijkondersteunende controles. Een cardioloog kan zo de nacontrole van een patient in de gaten [laten] houden.'Op de consumentenmarkt worden de controles niet door de verzekeraar vergoed. De vraag is of je dan niet teveel de commerciele kant op gaat, zegt C.Verhorst, arts bij Hartis, Philips Heartcare heeft daar geen problemen mee. De Nederlandse Hartstichting heeft gemengde gevoelens bij de plannen. Het past wel in deze tijd dat mensen steeds mondiger worden. Ervan uit gaande dat het systeem perfect werkt, er geen storingen in het systeem zitten en de cardiogrammen deskundig worden beoordeeld, kan het mensen rustiger maken en de gang naar een ziekenhuis besparen, zegt een woordvoerster. Maar het gevaar bestaat ook dat het juist neurotiserend werkt. Dat iemand even wat bleek ziet en onmiddelijk denkt: ik moet mijn hart controleren.

 

Bron: Zwolsche Courant

 

Eerste bypass operatie met gesloten borst.

 

29 December 2001;

 

UTRECHT - in het Universitair Medisch Centrum Utrecht [UMCU] is onlangs voor het eerst een bypassoperatie met gesloten borstkas. De ingreep was mogelijk dankzij de uitvinding van de Endo-Octopus, een instrument dat door een kleine opening kan worden ingebracht en waarmee het hart plaatselijk stil kan worden gelegd, in combinatie met een operatie-robot.

 

Bij een bypassoperatie wordt een omleiding [bypass] gemaakt van een afgesloten of sterk vernauwde 'kransslagader' , de bloedvaten die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien. Door het maken van een nieuw vaatje wordt de gestoorde bloedstroom hersteld. Bij een dergelijke ingreep moest de borstkas altijd worden geopend en het hart 'stil gelegd' , waarbij gebruik werd gemaakt van een hart - longmachine.

 

Tijdens de eerste 'gesloten' ingreep, die werd uitgevoerd door het Hart Long Centrum Utrecht in samenwerking met hartcentra uit Frankfurt en Dresden, werd gewerkt met een op afstand bestuurbare operatie-robot. De chirurg bedient deze robot aan de hand van een driedimensionaal beeld, verkregen door een kleine camera die eveneens via een kleine opening in de borstkas is binnengebracht. De handbewegingen van de chirurg aan de stuurknuppels worden door de robot vertaald in zeer verfijnde bewegingen in het te opereren gebied, waarbij zelfs de lichtste trilling wordt weggefilterd.

 

Bron: de Telegraaf

 

CARDIOLOOG: ELKE TELEFOON MOET NOOD KNOP KRIJGEN.

 

Amsterdam - 30 Mei 2002;

 

Ieder telefoontoestel in Nederland moet worden voorzien van drie noodknoppen: een voor de ambulance, een voor de politie en een voor de brandweer. " Want snel adequaat ingrijpen bij een hartstilstand kan levens redden". Ook moeten reanimatiecursussen veel toegankelijker worden dan nu het geval is: "Iemand moet net zo gemakkelijk bij een opleiding kunnen binnenlopen voor het diploma, alsof je een broodje bij de bakker haalt". Deze, en andere maatregelen, moeten leiden tot een stijging van het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft van 10 naar 25 procent. Dat stelt Reinier Waalewijn, cardioloog in opleiding in het Academisch Medisch Centrum [AMC] te Amsterdam, in het academisch proefschrift waarop hij op 2 juli promoveert.

 

TIJDWINST

In de meeste regio's, zo beschrijft Reinier Waalewijn, is het zo dat na contact met de 112-centrale de beller nog eens doorverbonden moet worden met de meldkamer van de ambulancedienst. "Een druk op de de juiste knop creeert een directe verbinding met de gewenste hulpdienst, hetgeen vele seconden kan besparen", aldus Waalewijn. Ook stelt de promovendus een satelliet-volgsysteem voor. "Zo kan de dichtsbijzijnde ambulance worden gekoppeld aan een melding.

 

Bron: de Telegraaf

 

"Patienten met hartfalen leeft langer en beter door speciale hulp"

 

8 Augustus 2002;

 

DEN HAAG - Patienten met hartfalen leven langer en hoeven minder vaak in een ziekenhuis te worden opgenomen als ze begeleid worden door een gespecialiseerde verpleegkundige. Ieder ziekenhuis in Nederland zou dan ook een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige of paramedicus moeten aanstellen.

 

Dat zegt dr. V. Manger Cats, directeur van de Nederlandes Hartstichting. "De hartfalen patient past niet in het huidige aanbod van de gezondheidszorg. Huisartsen en specialisten hebben simpelweg onvoldoende mogelijkheden om de patient te begeleiden. Door het inschakelen van verpleegkundigen en paramedici kan beter aan de vraag worden voldaan"

 

LEEFSTIJL

Onderzoek in Ierland heeft aangetoond dat begeleiding door een verpleegkundige een positief effect heeft. In een kliniek in Dublin is een vergelijking gemaakt tussen een groep patienten met hartfalen die de reguliere behandeling kreeg bij de medisch specialist en een groep die begeleid werd door een gespecialiseerd verpleegkundige. Het aantal heropnames bedroeg in de eerste groep 22 procent en in de speciaal begeleide groep slechts 7 procent. In de eerste groep overleden binnen de onderzoeksperiode van twwe jaar 4 patienten en in de tweede groep 1. Volgens Manger Cats vormen de resultaten alle aanleiding het Ierse voorbeeld te volgen. Hij vindt bovendien dat de verpleegkundigen verstrekkende taken moeten krijgen: "Ze moeten het informeren over leefstijl en medicijnen overnemen van de artsen."

 

Bij hartfalen heeft het hart onvoldoende pompkracht waardoor de patient ernstige klachten heeft zoals vermoeidheid, kortademigheid en vochtophoping. Nederland telt momenteel 200.000 mensen met hartfalen. Deze groep neemt jaarlijks met 10 procent toe. Daarmee dreigt hartfalen binnen enkele jaren epidemische vormen aan te nemen.

 

Bron: de Telegraaf

 

Primeur in Zwolle - Nieuwe methode voor de  behandeling van hartritmestoornissen

 

Jelle boonstra - Juli 2002

 

ZWOLLE - Als eerste in Nederland begint de Maatschap Cardiologie in de Zwolse Isala Klinieken met het  behandelen van hartritmestoornissen (het zogeheten boezemfibrilleren met een "precisie-bombardement" van hoog frequente golven in combinatie met hartcatheterisatie. Het is het tweede ziekenhuis in de wereld dat op deze manier gaat werken. De Zwolse cardiologen zijn enthousiast over de werkwijze, die letterlijk is uitgedokterd door  Universiteitsziekenhuis in Milaan. Onder leiding van deze Italiaanse dokter werden eind vorige week vier van deze ingrepen in de locatie Weezenlanden van het ziekenhuis uitgevoerd. bij het boezemfibrilleren slaat een hart populair gezegt op hol. Het luistert dan niet meer naar de normale ritme-inpulsen, zoals cardioloog  W.P. Beukema uitlegt. Normaal wordt de hartfrequentie door de zogeheten sinus knoopkeurig aangepast aan de activiteiten.Een lage hartslag bij weinig activiteit, een hogere bij sport en andere inspanningen. die fijn-afstemming is ontregeld bij boezemfibrilleren, een relatief veel voorkomende afwijking. Opvallend veel jongeren hebben er last van onregelmatige bonkende hartslag geeft een nerveus en opgejaagd gevoel. Veel is er niet tegen te doen.Doorgaans wordt er pas geopereerd als er andere hartklachten meespelen en dan worden de problemen bij een door andere klachten noodzakelijk geworden operatie meegenomen.  Doorgaans worden de symptomen met medicijnen bestreden. Geen ideale methode  Medicijnen zijn vergiften met gewenste bij werkingen, zoals Beukema het omschrijft. In het vak van 'de ritme-jongens' is het een  gegeven dat de plaats waar de ader uitmondt  in de linkerboezem een "gevoelige plaats" is, waar het hartritme kan worden beïnvloed. En in zijn Milanese ziekenhuis is dr. Pappone de eerste die met een 3D-geometrie-systeem. Eerst het hart in kaart brengt en daarna met een catheter een cirkel van hele kleine littekens aanbrengt, waarmee de plek bij de hartboezem  te isoleren valt. In de praktijk kan dat een rem zetten op ongewenste ritmestoornissen.

 

DE ROZE BRIL

Pappone zegt er zelfs 70 tot 80 procent van de  klachten mee te kunnen verhelpen.Misschien is dat wel erg door een roze bril bekeken, maar Beukema vindt dat "een voor ons vak toch erg  hoog precentage. Zo spoedig mogelijk wil men in Zwolle de methode invoeren. De apparatuur ervoor is aanwezig; alleen de software moet worden aangepast  en dan is het een kwestie van veel ervaring opdoen en vlieguren maken. De Italiaan zal via telefoon en e-mail zeer nauw adviezen blijven geven. Helemaal zonder risico is de methode trouwens niet. "Je bent bezig op de rand van wat moge­lijk is. Een bezig met het kapotmaken van gezond weefsel". Maar de methode en de en de resultaten zijn veelbelovend. Beukema schat dat er op deze manier zo'n 40 tot 50 mensen per jaar in Zwolle behandeld kunnen worden.Volgend jaar is er een congres in Napels waar "Zwolle" de resultaten bekend zal maken. Volgens de maatschap past het toepassen van de nieuwe metode zeer in de Zwolse ambities. Eerder al namelijk was de locatie Weezenlanden baanbrekend met het dotteren na een hartinfarct.

 

Bron: STIN krant

 

"Cardiogram maken in een ambulance"

 

4 September 2002;

 

AMSTERDAM - Als alles goed gaat kan ambulancepersoneel in Amsterdam vanaf November tijdens de rit of thuis een elektrocardiogram [ECG] maken bij patienten met hartklachten. Het kan de resultaten daarvan via een gsm-verbinding doorsturen naar het ziekenhuis van de Vrije Universiteit, het Academisch Medische Centrum of het Onze Lieve Vrouwengasthuis waar een diagnose wordt vastgesteld. Bedoeling van dit project is dat een team met specialisten al klaar staat voor de behandeling van de patient als die in de ambulance bij het ziekenhuis aankomt.

 

Bron: Zwolse Courant

 

Ambulance te traag bij falend hart - Politie biedt eerder hulp

 

19 september 2002

 

APELDOORN/ZWOLLE - Er overlijden in Nederland onnodig honderden mensen aan een acute hartstilstand. Dat komt omdat de organisatie van de ambulancediensten niet is toegesneden op dit soort plotselinge noodsituaties. Daardoor  gaan kostbare minuten verloren, vaak met fatale gevolgen.

 

De politie is bij dit soort incidenten veel sneller ter plaatse. Als zij standaard wordt uitgerust met hartdefibrillatoren zou de overlevingskansen aanzienlijk toenemen. Tot die conclusie komt de aan het AMC verbonden cardioloog Ruud Koster. Hij baseert die op een twee jaar durende proef in drie politieregio's. Het experiment is inmiddels afgelopen, ,maar moet nog wetenschappelijk worden geanalyseerd. Volgens Koster, initiatiefnemer van de door de Hartstichting gefinancierde proef, blijkt dat het overlevingspercentage met in elk geval twintig procent toeneemt. Hij had eigenlijk op een verdubbeling gehoopt. Dat dit niet is gehaald, komt door overigens oplosbare organisatorische problemen in de alarmering. In Nederland worden jaarlijks zevenduizend min of meer gezonde mensen getroffen door een acute hartstilstand. Zon zeventig procent daarvan vindt thuis plaats. Een op de tien patiënten verlaat levend het ziekenhuis. Uit de proefneming in de politieregios Amsterdam, Zaanstreek en Kennemerland blijkt dat de politie nu nog gemiddeld vijf minuten nodig heeft om op de opgegeven plaats te komen. De ambulancedienst doet daar in regel tenminste drie tot vier minuten langer over. Het in Zwolle gevestigde AmbulanceZorg Nederland erkent dat de politie in veel gevallen sneller is. Dat komt omdat het aantal ambulances beperkt is. Onze limiet in reactietijd ligt op vijftien minuten. Bij de brandweer geldt een aanrijtijd van zeven tot acht minuten. De politie zal daar in de regel nog wel onder zitten.

 

Agenten op geleid in hulp bij hartfalen

Agenten van de surveillancedienst in de drie regio's hebben een beperkte opleiding hulpvaardigheid gehad. Hen is geleerd om de medische situatie in te schatten en hoe om te gaan met een defibrillator. Overigens is hier sprake van geschakelde hulpverlening. Zodra de ambulance is gearriveerd, neemt het personeel de eerste inzet van de politie over. Oorzaak van plotselinge hartdood is het uitvallen van de pompwerking van het hart. Het gaat meestal om een hartritmestoornis of kamerfibrilering. Het toedienen van een elektrische schok kan het ritme herstellen. De overlevingskans neemt met veertig tot vijftig procent toe als binnen vijf minuten na een hartstilstand met defibrilleren wordt begonnen. Dat de aanrijtijd van de ambulancedienst op een alarmering doorgaans langer is, komt door de aan de aan de organisatie gekoppelde financiering via de ziektenkosten verzekeraars. Ambulances  worden betaald per vervoerde patiënt. Het op strategische punten stationeren van voertuigen met bemanning uitsluitend en alleen om bij extreme calamiteiten uit te rukken zou de prijs per rit drastisch verhogen. De cardioloog wil nu overleggen met de Raad van Hoofdcommissarissen om te komen tot een draagvlak voor een landelijk beleid. Koster: Maar uiteindelijk gaat het om een politieke beslissing die verder gaat dan het focussen van de politie op het vangen van boeven.

 

Bron: Zwolse Courant.

 

Een glas bier per dag beschermt tegen hartziekten

 

19 Oktober 2002

 

AMSTERDAM - De consumptie van een  glas alcoholische drank per dag kan voor de meeste volwassen onderdeel zijn van een gezonde leefstijl omdat dit kan beschermen tegen hart- en vaatziekten.

 

Het maakt voor de hoeveelheid 'goed' cholesterol in het bloed niet uit van welk soort drank er dagelijks een glas genuttigd wordt: bier, wijn of sterke drank hebben eenzelfde effect.

 

Op dit onderzoek promoveert eind oktober 'L. Koppes' aan de Vrije Universiteit nadat hij een grootschalig onderzoek heeft uitgevoerd naar alcoholgebruik bij mannen en vrouwen tussen de 13 en 36 jaar. Zijn proefschrift 'Alcohol gezond?' wijst erop dat matige alcoholdrinkers gemiddeld iets meer goed cholesterol [HDL] in het bloed hebben dan niet-drinkers. Dit goede cholesterol blijkt te dalen bij mannen en vrouwen die minder gaan drinken en neemt toe als er meer wordt gedronken. Via dit positieve effect van alcoholgebruik op goed cholesterol kan volgens de onderzoeker het [al eerder bekend geworden] beschermende effect van matig alcoholgebruik op hart- en vaatziekten worden verklaard.

 

Koppens signaleert echter ook negatieve effecten van matig alcoholgebruik. 1 op de 5 drinkers ervaart jaarlijks minstens 1 alcoholgerelateerd probleem, zoals het onvermogen om te stoppen met drinken, een black-out of toch autorijden nadat alcohol is gedronken.

 

Bron: De Telegraaf

 

De brandweer in Twente mag geen defibrillatoren gebruiken om slachtoffers met hartritrnestoornissen of hartinfarcten te reanimeren.

6 Januari 2003

De inspectie voor de gezondheidszorg verbiedt het gebruik van defibrillatoren door de brandweer. Dat zou volgens de inspectie ten koste kunnen gaan van het op peil brengen van de ambulancezorg. De AAD Oost, die cursussen geeft voor het gebruik van defibrillatoren, verwacht dat het verbod binnenkort wordt opgeheven, maar hoe lang is binnenkort???  maar het is niet alleen twente maar ook ( zie het nieuwsprogramma  "5 in het land"  van vrijdag jongstleden regio Gelderland). Dit houdt dus in dat de politie die in het voorjaar een patiënt met een defibrillator met succes hebben geholpen dit dus niet hadden mogen doen. Maar hoe moet dit verder met ander hulp diensten zoals de EHBO, winkelcentra, bedrijven, sportverenigingen,  die zo'n  defibrillator hebben aan geschaft is dit voor hun nu dus verboden?????????. Hierbij verzoek ik u om een E-Mail ,of brief te sturen naar De inspectie voor de gezondheidszorg  om te protesteren tegen deze onzin!!!

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Parnassusplein 5
2511 VX Den Haag

Bellen:

Het algemene telefoonnummer: (070) 340 79 11
Het algemene faxnummer: (070) 340 78 34

De afdeling Publieksvoorlichting is bereikbaar via telefoonnummer: (070) 340 78 90,
faxnummer: (070) 340 62 51.

Bron: Tubantia

Defibrillator te koop voor thuisgebruik

 

8 Februari 2003

 

EINDHOVEN Philips brengt eind maart een defibrillator voor thuisgebruik op de Nederlandse markt. Het apparaat dat wordt ingezet bij een acute hartstilstand zal 3000,- Euro gaan kosten. Een defibrillator is een toestel dat met stroomstoten het normale hartritme probeert te herstellen.

 

De Heartstart is compact, snel en gemakkelijk te bedienen. Met een simpele druk op de knop wordt het toestel aangezet, waarna gesproken aanwijzingen en instructies op het display de gebruiker door de reanimatie leiden. De stichting Een Kloppend Hart voor Limburg, een samenwerkingsverband van de GGD, het academisch ziekenhuis, de universiteit in Maastricht en het bedrijfsleven doet onderzoek naar het thuisgebruik van de Heartstart. Vierhonderd hartpatiënten doen aan het project mee. In Limburg krijgen jaarlijks 1200 mensen een hartaanval , slechts 50 tot 60 overleven. Projectleider Hans de Munter verwacht dat er door de thuisdefibrillator 350 tot 400 mensen zullen overleven....

 

Bron:  de Telegraaf.

 

REANIMEREN REDT LEVEN 

SITTARD Hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren bleek weer eens op 21 januari in Sittard. Een 84 jarige inwoner van Sittard is toen op de Rijksweg in zijn woonplaats met succes gereanimeerd. Dat meldt de politie Limburg Zuid.Het was stralend zonnig weer en het slachtoffer ging 's middags samen met zijn echtgenote wandelen. Tijdens het wandelen zakte de man plotseling in elkaar en raakte buiten bewustzijn. Twee passanten bedachten zich geen moment en begonnen meteen met een reanimatie. Nadat de politie ter plaatse was gekomen werd door hen de reanimatie overgenomen en vervolgens door personeel van een ambulancevoertuig. Het slachtoffer werd met grote spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij bij binnenkomst bij kennis kwam. Het slachtoffer maakte het volgens de politie een dag later naar omstandigheden redelijk goed. "Als beide passanten niet zo snel en kundig hadden ingegrepen, had het ongetwijfeld anders afgelopen kunnen zijn" zegt een woordvoerder van de politie in Maastricht.......