Make your own free website on Tripod.com

Whiplash Infosite
Hoofdpijn vanuit de Nek

Home

Wat is een Whiplash
Whiplashletsel
Whiplash Anders Bekeken
Whiplash-syndroom: "soms een lange lijdensweg"
Behandeling "post-whiplashsyndroom"
Hoe lang duurt de genezing
Behandelingen
Whiplash & Fysiotherapie
Therapie
Chiropractie & Whiplash
Praktische Tips
Whiplash-voorspelling
Rugpijn
Nekpijn
Schouderpijn
RSI
De Psycholoog
Pijn in de Nek-leer ermee leven
Verwerking van een schokkende gebeurtenis
Verschillende Slaaphoudingen
Nekpijn veroorzaakt door verkeerd liggen
Hoofdpijn vanuit de Nek
Hernia in de Nek [1]
Hernia in de Nek [2]
Anesthesie
Vernauwing Halswervelkanaal [nek]
Slechts helft Whiplashes door auto-ongeval
Achteraanrijdingen een groot probleem
De Aanrijding
Geen risico nemen bij nekletsel
Betere Hoofdsteun noodzakelijk
Whiplash op computer maakt auto's veiliger
Veiligheid
Traumatologie
Buro Slachtofferhulp
Zweepslag
Gastenboek
Links - Whiplash

 
Hoofdpijn vanuit de Nek
 

geschreven door Drs. J.W. Elkhuizen 

 

Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door veel verschillende oorzaken, zoals ernstige aandoeningen binnen de schedel, bijholte-ontstekingen, middenoorontsteking, afwijkingen in het kaakgewricht en overmatig alcoholgebruik. Juist omdat ook ernstige afwijkingen ten grondslag kunnen liggen aan hoofdpijn is het altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen als hoofdpijnklachten optreden.  

 

juiste leeshouding

 

Gebleken is dat hoofdpijn in veel gevallen ontstaat vanuit de nek. Amerikaanse schattingen lopen zelfs op tot 70%; dat wil zeggen dat bij 70% van alle hoofdpijnpatiŽnten de klachten zouden worden veroorzaakt door afwijkingen in de nek. Het is onduidelijk of dit percentage ook in Nederland zo hoog is, maar vast staat dat 'hoofdpijn-vanuit-de-nek' ook hier veelvuldig voorkomt. Merkwaardigerwijs is over deze vorm van hoofdpijn in zowel de reguliere geneeskunde als de paramedische gezondheidszorg relatief weinig bekend en blijft zowel het stellen van de juiste diagnose als het instellen van een adequate behandeling in te veel gevallen achterwege.

 

Teveel belasting op de Nekspieren

 

Als hoofdpijn vanuit de nek al als zodanig wordt herkend en behandeld, dan richten dergelijke behandelingen zich doorgaans primair op het afwijkende weefsel in de nek, zoals verhardingen in spieren of vastzittende nekwervelgewrichtjes. Van veel groter belang is het echter om de achterliggende oorzaken te herkennen en te elimineren. Pas als dat is gebeurd, kunnen klachten ook op langere termijn voorkomen worden. Spieren worden namelijk niet zomaar hard en gewrichten worden niet zomaar stijf en zonder het wegnemen van de werkelijke oorzaken blijft het behandelen van deze vorm van hoofdpijn lijken op het spreekwoordelijke dweilen met de kraan open.

 

voorkom de RSI ziekte

 

Eťn van de meest voorkomende

achterliggende oorzaken van hoofdpijn

is een verkeerde slaaphouding.

 

Dit komt veel voor, maar wordt door (para)medici vaak niet herkend. Het doel van deze pagina is dan ook om deze en enkele andere achterliggende factoren van hoofdpijn vanuit de nek helder en overzichtelijk weer te geven zodat patiŽnten zelf het nodige kunnen doen om deze klachten te voorkomen. Daarbij zal ook worden aangegeven hoe iemand zelf kan vaststellen of een bepaald onderwerp in zijn of haar specifieke geval van toepassing is.

 

 

Deze pagina is vooral geschreven voor mensen die last hebben van hoofdpijnen, er wordt niet te diep ingegaan op medische details. Voor geÔnteresseerde (para)medici is een uitgebreide literatuurstudie naar de 'klinische anatomie van cervicogene hoofdpijn' beschikbaar (Voor informatie over deze scriptie kan contact worden opgenomen met Drs. J.W. Elkhuizen op de website http://www.rsipreventie.nl/) . Deze literatuur is voor leken absoluut ongeschikt vanwege een overvloed aan medisch jargon.