Make your own free website on Tripod.com

Whiplash Infosite
Chiropractie & Whiplash

Home

Wat is een Whiplash
Whiplashletsel
Whiplash Anders Bekeken
Whiplash-syndroom: "soms een lange lijdensweg"
Behandeling "post-whiplashsyndroom"
Hoe lang duurt de genezing
Behandelingen
Whiplash & Fysiotherapie
Therapie
Chiropractie & Whiplash
Praktische Tips
Whiplash-voorspelling
Rugpijn
Nekpijn
Schouderpijn
RSI
De Psycholoog
Pijn in de Nek-leer ermee leven
Verwerking van een schokkende gebeurtenis
Verschillende Slaaphoudingen
Nekpijn veroorzaakt door verkeerd liggen
Hoofdpijn vanuit de Nek
Hernia in de Nek [1]
Hernia in de Nek [2]
Anesthesie
Vernauwing Halswervelkanaal [nek]
Slechts helft Whiplashes door auto-ongeval
Achteraanrijdingen een groot probleem
De Aanrijding
Geen risico nemen bij nekletsel
Betere Hoofdsteun noodzakelijk
Whiplash op computer maakt auto's veiliger
Veiligheid
Traumatologie
Buro Slachtofferhulp
Zweepslag
Gastenboek
Links - Whiplash

 
 

 

      Chiropractie & Whiplash       

 

 

 


Whiplash een krachtige nekblessure

De term "Whiplash" wordt gewoonlijk geassocieerd met kop-staart botsingen. De term verwijst naar het ongevalmechanisme, waar zoals bij de plotselinge scherpe klap van een zweep het hoofd achterwaarts geslingerd wordt en hierdoor de nek beschadigt. Hoewel whiplash gewoonlijk met een auto-ongeval geassocieerd wordt, kan deze ook ontstaan door een sportblessure, door een val van de trap of heel simpel door een duw van achteren. Chiropractoren zijn gespecialiseerd op het gebied van de wervelkolom en het zenuwstelsel en zijn speciaal opgeleid om een whiplash te constateren en te behandelen. Chiropractische behandelingen herstellen de normale bewegingsvrijheid en verlichten de pijn.

Uw nek is uit balans gebracht

Uw hoofd balanceert op uw nek, bij elkaar gehouden door spieren, banden en gewrichten. In het gebied rond de nek bevinden zich ca. 35 gewrichten en dit gebied is daarmee een van de meest gecompliceerde bewegingsmechanismen in het lichaam. De cervicale wervels (zie tekening) omhullen en beschermen het ruggenmerg. De zenuwen van het ruggenmerg vertakken zich tussen de wervels. Door een whiplash kan een zenuw hier bekneld raken wat pijn, dofheid, tintelingen en een zwak gevoel in de nek en armen kan veroorzaken. De banden die de nekwervels bij elkaar houden worden teveel uitgerekt, net alsof u een elastieke band uitrekt, hierdoor kunnen ze de wervels minder goed ondersteunen. Ook de nekspieren krijgen het hard te verduren, het is mogelijk dat ze verrekt zijn en zelfs kleine scheurtjes vertonen, waardoor de spierfunctie en spiersterkte sterk vermindert. Uw nek, die nu uit balans is, heeft moeilijkheden om het hoofd te ondersteunen waardoor normale beweging.


Symptomen

Andere symptomen die whiplashpatiënten kunnen krijgen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, geheugenverlies, concentratiemoeilijkheden en verminderd zicht, om u maar een paar te noemen. Het gebeurt vaak dat doktoren aanvankelijk niets ontdekken, maar voor de patiënt worden de klachten steeds erger. Vaak wordt de patiënt dan verteld dat er een simpele verrekking heeft plaatsgevonden en dat dit met rusten zal verbeteren. Een nekband en pijnstillende medicatie worden voorgeschreven om ongemak te voorkomen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoog percentage slachtoffers dat in eerste instantie bij de Eerste Hulp terechtkomt en met een negatieve uitslag weer naar huis gestuurd wordt, later wel klachten ontwikkelen die vaak ook toenemen. Het is normaal dat de meeste klachten pas na 12 uur of na een aantal dagen beginnen. In sommige gevallen krijgen de slachtoffers pas klachten na maanden of zelfs jaren na het ongeval. Daarom is het zeer belangrijk dat het whiplashslachtoffer zo spoedig mogelijk na het ongeval door een chiropractor onderzocht wordt, eventueel gevolgd door een behandeling.


Het terugbrengen van de balans in uw nek

Door chiropractische behandelingen kunt u de balans, die uw nek nodig heeft om soepel te bewegen, weer terugkrijgen. Een chiropractische evaluatie helpt uw chiropractor om een whiplash te diagnostiseren. Als u uw nek vroegtijdig laat behandelen kan dit blijvende beschadiging verminderen. Ook kunt u zelf een grote rol in het genezingsproces spelen, door bijvoorbeeld het doen van speciale oefeningen die door uw chiropractor geadviseerd zijn.

De chiropractische evaluatie
Een chiropractische evaluatie helpt uw chiropractor om te ontdekken hoe groot de schade is en te beslissen welke vorm van behandeling voor u het beste is. Uw medisch verleden is hier ook van groot belang gezien het ook uw huidige klachtenpatroon kan beïnvloeden. Een lichamelijk onderzoek en indien nodig röntgenfoto's kunnen helpen om de omvang van de blessure vast te stellen. Indien er na het ongeval al röntgenfoto's in het ziekenhuis gemaakt zijn dan zal de chiropractor deze voor u opvragen.

Het lichamelijke onderzoek
Het lichamelijke onderzoek bestaat uit een neurologisch, orthopedisch en chiropractisch gedeelte. De onderzoekingen worden grotendeels met de hand uitgevoerd. D.m.v. deze onderzoekmethodes kan de chiropractor specifiek constateren waar de pijn, de stijfheid, bewegingsbeperkingen of zwellingen in de nek zich bevinden. In het chiropractisch gedeelte van dit onderzoek zal de chiropractor uw nek in verschillende standen buigen en de beweging van uw wervels controleren om de beperkingen van de gewrichten en wervels te kunnen lokaliseren. Het is mogelijk dat de chiropractor ook nog andere routineonderzoeken verricht.

Röntgenfoto's
Röntgenfoto's geven een gedetailleerd beeld van de wervels in de nek en de rug. Ze helpen om de precieze plaats aan te duiden waar de wervels een afwijkende stand vertonen en om enige instabiliteit van de nekwervels te constateren. Deze instabiliteit is een vaak voorkomende afwijking die geconstateerd wordt bij whiplashpatiënten. Verder kunnen de röntgenfoto's ook eventuele beschadiging van de nekwervels aantonen die van groot belang kunnen zijn.

De chiropractische behandeling
De chiropractische behandeling wordt uitgevoerd d.m.v. een gedoseerde mechanische impuls op de wervelkolom en omringende structuren. Hier wordt getracht een correctie te maken van het bewegingsmechanisme van uw wervelkolom, hierdoor kan het balansmechanisme tussen uw nek en hoofd weer in evenwicht gebracht worden. Door deze correctie worden de zenuwen die voorheen onder grote druk stonden, wat pijn veroorzaakte, verlost waardoor de symptomen kunnen afnemen. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de nekspieren die de stabiliteit van uw wervelkolom weer moet herstellen. Hierbij kunnen eventueel specifieke nekoefeningen geadviseerd worden. Oefeningen kunt u bekijken als een verzekeringspolis voor een gezonde nek in de toekomst. Omdat uw nek tijd nodig heeft om te genezen is het mogelijk dat u gedurende een bepaalde periode regelmatig behandelingen nodig heeft. Als de wervelkolom behandeld wordt is het mogelijk dat u een lichte druk voelt op de gewrichten en dat u een krakend geluid hoort, dit wordt veroorzaakt door een luchtbelvorming binnen in het gewricht. Meestal is de behandeling niet pijnlijk, u kunt echter wel na de behandeling een directe pijn- verlichting voelen en u meer ontspannen voelen. Houdt u er rekening mee dat u soms een dag na de behandeling lichte spierpijn kunt voelen. Deze is vergelijkbaar met de spierpijn die u kunt voelen na een dag sporten.

Hoe kunt u zelf mee helpen aan uw genezingsproces?
Ten eerste houdt u zich aan de adviezen en eventuele oefeningen die voorgeschreven worden door de chiropractor. Chiropractische behandelingen gecombineerd met uw eigen inzet is het meest effectief voor uw genezingsproces. Een goede houding helpt u om uw wervelkolom in balans te houden en in de gezonde stand te genezen. Of u nu slaapt of zit, het is een zware taak om uw wervelkolom in balans te houden. Zelfs een houding die maar een beetje uit balans is, kan een druk op de wervelkolom veroorzaken. Als uw nek bijvoorbeeld maar een klein beetje voorover buigt, verdubbelt dit al de druk op uw nek. Probeer altijd om de kin gelijk te houden met de grond en probeer niet om uw hoofd plotseling van de ene naar de andere kant te bewegen. Omdat het niet altijd mogelijk is om een perfecte houding aan te nemen dient u vaak van houding te veranderen, dit vermindert de druk op uw gewrichten. Als u zit, probeer dan zoveel mogelijk rechtop te zitten en zorg dat uw lage rug ondersteund wordt. Vermijd onderuit hangen als u leest, houd het leesmateriaal rechtop en recht voor u gezicht. Ter ondersteuning gebruikt u kleine kussentjes die u onder uw armen legt. Als u op uw rug slaapt, plaats dan een kussentje onder uw knieën en een opgerolde handdoek onder uw nek. Ook kunt u op uw zij slapen met een kussen onder uw hoofd en nek om deze op gelijk niveau te houden. Slaap nooit op uw buik! !


Genezing van uw nekblessure "whiplash"
De genezing van een whiplashblessure neemt tijd in beslag. Maar met een tijdige diagnose en behandeling kan uw chiropractor het probleem in uw wervelkolom corrigeren, de symptomen verminderen en verdere verslechtering voorkomen.

Copyrights © 1999.
Chiropractie Rugcentrum.
All rights reserved.