Whiplash Infosite
Pijn in de Nek-leer ermee leven

Home

Wat is een Whiplash
Whiplashletsel
Whiplash Anders Bekeken
Whiplash-syndroom: "soms een lange lijdensweg"
Behandeling "post-whiplashsyndroom"
Hoe lang duurt de genezing
Behandelingen
Whiplash & Fysiotherapie
Therapie
Chiropractie & Whiplash
Praktische Tips
Whiplash-voorspelling
Rugpijn
Nekpijn
Schouderpijn
RSI
De Psycholoog
Pijn in de Nek-leer ermee leven
Verwerking van een schokkende gebeurtenis
Verschillende Slaaphoudingen
Nekpijn veroorzaakt door verkeerd liggen
Hoofdpijn vanuit de Nek
Hernia in de Nek [1]
Hernia in de Nek [2]
Anesthesie
Vernauwing Halswervelkanaal [nek]
Slechts helft Whiplashes door auto-ongeval
Achteraanrijdingen een groot probleem
De Aanrijding
Geen risico nemen bij nekletsel
Betere Hoofdsteun noodzakelijk
Whiplash op computer maakt auto's veiliger
Veiligheid
Traumatologie
Buro Slachtofferhulp
Zweepslag
Gastenboek
Links - Whiplash

 
Pijn in de Nek-leer ermee leven
 

Juiste diagnose vaak moeilijk te stellen

Pijn in de nek komt opvallend vaak voor, meestal bij mensen op middelbare leeftijd. Vaak begint het al bij het opstaan, waarbij men zich nauwelijks kan bewegen. Na wat oefenen gaat het dan wat beter, maar de pijn blijft tijdens het werk bestaan. Na het werk, zittend in een gemakkelijke stoel gaat de pijn niet over, in wat voor houding men ook gaat zitten.

Bij velen verdwijnt de pijn, zodra men 's morgens goed op gang gekomen is. In het verloop van de dag komt de narigheid toch weer terug. De pijnklachten gaan dikwijls met uitstraling naar het achterhoofd gepaard en trekken soms door schouders en armen. In de ergste gevallen kan men de armen moeilijk gebruiken of straalt de pijn vanuit de nek door het gehele hoofd heen.Een juiste diagnose is voor de huisarts vaak erg moeilijk, vooral als de pijn niet acuut optreedt, zoals bij een stijve nek die iedereen wel eens heeft gehad en die net zo snel weer verdwijnt als deze opgekomen is. Een onschuldige aandoening dus. Warmte en massage van de pijnlijke spieren zijn dan al voldoende.

 

"Mee leren leven"

Anders is het allemaal, wanneer er sprake is van artrose. Men krijgt dan vaak te horen, dat je er maar mee moet leren leven, maar wie kan zich daarmee verenigen?

Zulke patiënten komen bij de dokter vanwege hoofdpijn of pijn in de arm. Tussen de 40 en 60 jaar komen nekklachten en pijn in de armen erg veel voor. De nek is dan meestal de boosdoener.

Bij artrose zijn er veranderingen opgetreden in het bindweefsel van de hals. De botten, de gewrichten, de gewrichtsbanden en de pezen zijn er bij betrokken. Omdat er op de röntgenfoto's allerlei uitsteekseltjes te zien zijn, spreekt men gemakkelijk over 'slijtage', een naar woord, dat je een natuurarts of homeopathische arts niet gauw in de mond hoort nemen.

 

De halswervelkolom wordt bij het ouder worden minder beweeglijk, waardoor de spieren, de gewrichten en gewrichtsbanden minder belast worden. Daardoor gaan de klachten meestal vanzelf na 6-8 jaar verdwijnen.

Een kleine troost dus voor artrosispatiënten.

Er zijn verschillende pijntoestanden in de nek, die op artrose gelijken. Zo kan een uitpuiling van de tussenwervelschijf in de hals een bepaalde druk op een zenuw geven. Dat kan ook een stijve nek ten gevolge hebben en een hevige uitstralende pijn in de arm(en) en/of hand(en). Bloedvaten en zenuwen, die naar de arm en hand lopen, kunnen ook door andere oorzaken beklemd raken.

Door verkeersongevallen ontstaan ook vaak chronische nekpijnen, de zogenaamde 'zweepslag'. Als gevolg van een hevige zweepslagbeweging treden langdurige pijntoestanden op.

Er zijn allerlei therapieën mogelijk, afhankelijk van de aard van het geval. Zo zijn er manuele wervelkolomtherapeuten, chiropraktikers en artsen voor orthomanipulatie tot wie men zich wenden kan wanneer niets meer helpt en de klachten aan blijven houden. Uiteraard is het wel zaak bij een werkelijk deskundig iemand terecht te komen.

 

Waarschuwing

In het Tijdschrift voor Geneeskunde (nr. 26) stond terecht een waarschuwing voor overmatige en krachtige bewegingen van de nek, zoals ondeskundige chiropraktikers (in de volksmond krakers genoemd) wel eens toepassen. Dit kan blijvende schade opleveren. Informeert u dus goed van tevoren naar een betrouwbaar adres, want een gedegen opleiding is absoluut noodzakelijk.

Pijn in de armen kan ook - hoe gek het ook klinkt - het gevolg zijn van slapen op een donzen kussen en onder een donzen dekbed. Men blijkt dan allergisch te zijn voor dons. Of daardoor ook pijn in de nek op kan treden? Niet denkbeeldig. Allergisch voor dons? Is het zo gek: allergisch voor dierlijk eiwit in dons?

Over artrose wordt tegenwoordig anders gedacht dan vroeger. Is het iets, dat te maken heeft met afweerreacties van het lichaam tegen een bepaald eigen weefsel (auto-immuniteit)? Is het een prikkel, ergens in het lichaam, die veranderingen in het gehele bindweefselsysteem doet ontstaan? Er is weinig bekend over de aard van die prikkel. Kan het een gevolg zijn van een chronische infectie ergens?

Zeker is dat bepaalde factoren de klachten van artrose kunnen verergeren. Er zijn patiënten, die op de röntgenfoto's ernstige afwijkingen in de zin van een artrose hebben en toch geen enkele klacht hebben. Er zijn ook patiënten, die veel klachten hebben, terwijl op de foto's weinig afwijkingen te zien zijn.

 

Houding

Men ziet veel vaker klachten bij mensen, die steeds hun werk in één houding doen. Bij mensen, die geregeld van houding veranderen ziet men veel minder pijnklachten dan bij mensen, die een zittend beroep hebben. Ook bij sportlieden komt de pijn in de nek veel minder voor dan bij mensen die de gehele dag achter een bureau zitten. Opvallend is ook dat er bij mensen die onder psychische druk staan veel vaker nekklachten voorkomen dan bij anderen. Dr. de Grood zegt: "Een persoonlijke gedachte van mij, maar kan dat komen, doordat zulke mensen (b.v. managers, personeelchefs, leiders van administratieve afdelingen) gedwongen zijn met hun hoofd boven anderen uit te steken om zich waar te maken?" Dat dit zou kunnen leiden tot een chronische kramp in de nekspieren, hoeft o.i. helemaal niet uitgesloten te worden.

Er zijn talloze behandelingsmethoden mogelijk.

Allergisch voor dons? Dan weg met het donzen dekbed en het donzen hoofdkussen.

Dagelijks veel in dezelfde houding? Dan geregeld uit die houding komen.

Een 'gewone' stijve nek? Dan warmte, paraffinepakkingen en 's nachts een wollen doek om de hals.

Artrose? Dan naar een natuurarts, die daar veel ervaring mee heeft.

Een zenuw klem? Dan naar een arts voor orthomanipulatie.

Waar vooral aandacht aan besteed dient te worden, zijn veelvuldig voorkomende klachten ten gevolge van allerlei stoorvelden in het lichaam, zoals ontstoken tonsillen of littekens en ontstekingshaarden in de mond of het hoofd. Met neuraaltherapie is tegenwoordig 60-80% van de nekklachten zeer effectief, efficiënt en vrij goedkoop te genezen!

 

We hopen u wat op weg geholpen te hebben. U hebt het al wel begrepen: een juiste diagnose is van het grootste belang en helaas is het stellen van de juiste diagnose zo moeilijk.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd in De Natuur Uw Arts, 24e jaargang, Nr. 143 ,

bladzijde 5