NHG-Patiëntenbrief,
Deze patiëntenbrief is oorspronkelijk bedoeld als ondersteuning van het consult door de huisarts. De huisarts geeft de brief mee aan patiënten met de betreffende ziekte of aandoening. De tekst gaat ervan uit dat de patiënt al door de huisarts is gezien en dat de informatie uit de brief is besproken.
De adviezen in de brief gelden alleen voor mensen bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de huisarts. Bedenk bij het lezen dat uw gezondheidssituatie anders kan zijn als in de teksten wordt beschreven.
Wat is hartfalen?
Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd. Dat betekent dat de organen en weefsels van uw lichaam minder goed worden voorzien van bloed, en dus van brandstof en zuurstof. Daardoor wordt u sneller moe en kortademig bij inspanning. Het lichaam houdt meer vocht vast, en daardoor krijgt u dikke voeten of enkels.
Adviezen
Bij hartfalen is het van belang uw conditie zo goed mogelijk op peil te houden door regelmatig te bewegen. Voor de een betekent dit dagelijks wandelen of fietsen, voor een ander betekent het een keer extra de trap op of de tuin in lopen. Bij ernstig hartfalen kunnen deze inspanningen al te veel zijn. U moet dan niet forceren. Als u te zwaar bent, kan afvallen helpen het hart te ontlasten. Wees heel zuinig met zout, want door zout houdt uw lichaam extra vocht vast. Drink hooguit twee liter vocht per dag. Drink hooguit twee glazen alcohol per dag. Te veel alcohol is slecht voor de conditie van de hartspier. Als u rookt, moet u daar beslist mee stoppen, omdat roken de doorbloeding van de hartspier vermindert.
Medicijnen
Medicijnen zijn heel belangrijk om het hartfalen te verminderen. Gebruik ze dagelijks, nauwkeurig volgens voorschrift. Welke middelen en welke hoeveelheid verschilt per persoon.
- Plaspillen
Bij hartfalen houdt u vocht vast. U zult dan ook meestal plaspillen krijgen. Het soort en de hoeveelheid plaspillen die nodig zijn, verschillen per persoon. Als u plotseling meer vocht vasthoudt, moet de dosering omhoog. Verliest u veel vocht door diarree, braken, koorts of erg warm weer, dan is het soms nodig tijdelijk minder plaspillen in te nemen. Over dit soort beslissingen moet u altijd even contact opnemen.
- Spironolacton
Spironolacton is een plaspil waarvan u nauwelijks extra moet plassen. Het middel geeft wel bescherming van het hart.
- ACE-remmers
ACE-remmers verwijden de bloedvaten. Het hart heeft dan minder moeite om het bloed rond te pompen. Uw hart wordt zo minder belast en uw klachten nemen af.
- Digoxine
Digoxine laat de hartspier wat rustiger kloppen. Daarnaast vergroot het de pompkracht van uw hart.
- Nitraten
Nitraten verwijden uw bloedvaten op verschillende plaatsen in uw lichaam. Hierdoor is het voor het hart gemakkelijker om het bloed rond te pompen.
- Bèta-blokkers
Bèta-blokkers kunnen de hartslag vertragen, waardoor de pompkracht vaak verbetert. Bij sommige mensen vermindert de pompkracht echter door dit middel. Daarom wordt eerst uitgetest of u bèta-blokkers kunt verdragen. Verergert bijvoorbeeld uw kortademigheid, dan wordt het middel gestopt.
Let op medicijnen die hartfalen kunnen verergeren
Bepaalde medicijnen kunnen de werking van plastabletten tegengaan en leiden tot het vasthouden van vocht. Bijvoorbeeld de pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Mensen met hartfalen die plastabletten gebruiken, mogen deze pijnstillers alleen onder grote voorzorg gebruiken. Het is belangrijk dat u dit weet, aangezien deze middelen ook zonder recept verkrijgbaar zijn. Prednison, een ontstekingsremmend middel, leidt ook tot het vasthouden van vocht. Wanneer u dit middel gebruikt, zal de dosis van de plaspillen moeten worden aangepast.
Hoe gaat het verder?
Bij hartfalen is het belangrijk dat u oplet wanneer de klachten verergeren. Dikke voeten en enkels en een toename van uw lichaamsgewicht zijn belangrijke signalen. U houdt dan vocht vast. Controleer daarom 's ochtends bij het opstaan uw gewicht. Als u in een paar dagen twee of meer kilo bent aangekomen, moet u de praktijk bellen. Neem ook contact op als u merkt dat u bij inspanning sneller kortademig of moe wordt.
Let op eventuele bijwerkingen van uw medicijnen. Voorbeelden van bijwerkingen zijn: prikkelhoest, droge mond, licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen en misselijkheid. Bij hartfalen is het van belang om regelmatig voor controle op de praktijk te komen. Dan kan zo nodig de behandeling worden aangepast. Maak steeds na het spreekuurbezoek een afspraak voor de volgende keer.
Heeft u nog vragen?
Aan deze website is geen huisarts verbonden om persoonlijke vragen te beantwoorden. We raden u aan om vragen over uw eigen situatie met de huisarts te bespreken.
Bron: NHG
|