Maag & Darm Info
Stoma-verzorging

bar_blue2.gif
 
                                  
 
bar_blue2.gif
 
Stoma - verzorging
 
bar_blue2.gif

 

Wat heeft men nodig?

 

- een washandje

- een zachte handdoek

- zacht toiletpapier, of papieren zakdoekjes

- lauw water

- een vuilzakje of krantenpapier

- een spiegeltje

- een nieuw stomazakje ( bij tweedelig ook een plaat )

- een schaar met afgeronde punt.

 

 Hoe gaat men te werk?

 

Het plaatje of het gaatje in het zakje moet uitgeknipt worden op basis van de grootte van uw stoma. in het begin meet men dit met een maatkaartje dat bij de platen of de zakjes is meegeleverd. In het begin zal men de diameter regelmatig moeten aanpassen. De stoma zal kleiner worden en de diameter zal zich stabiliseren .

 

Vervolgens moet men  het oude stomazakje voorzichtig verwijderen terwijl men de huid ondersteunt met de andere hand.

 

Omdat er altijd een kans bestaat dat er stoelgang uitgestoten wordt,.kiest men een moment waarop men denkt dat de kans voor uitstoot zo klein mogelijk is. De stoelgang neemt men weg met toiletpapier of een  papieren zakdoekje.

 

Boven de lavabo kan men de stoma en de huid wassen met overvloedig veel water, liefst zonder zeep. Indien men toch zeep wenst te gebruiken, gebruik dan een  neutrale zeep. ( vb. PH5 Eucerin of Eubos ). Men mag nooit proberen de huid  proper te wrijven,  deppen is veel beter en  voorkomt irritatie.

 

Soms gebeurt het wanneer men de  stoma wast of droog dept  er een weinig bloed zichtbaar komt. Men hoeft hierbij niet ongerust te zijn want dit is normaal.

 

Voor het aanbrengen van een zakje of plaat dient de huid droog te zijn. Om de huid te drogen mag men echter niet wrijven , gebruik eventueel een haardroger met een koude lucht stand.

 

Verwijder nu de papieren beschermlaag van het plaatje. Bij een eendelig plooit men het zakje zo dat de onderkant van de opening tegen de onderkant van de stoma kan geplaatst worden. Breng nu de rest van het kleefplaatje van onder naar boven over de stoma.

 

Masseer de plaat goed in en drukt deze van binnen naar buiten goed  rond de stoma aan.

 

Bij een tweedelig systeem, bevestigt men nu het zakje op de plaat.

 

Bij een ileostoma niet vergeten de klem onderaan het zakje te sluiten.

 

bar_blue2.gif

 

Stoma - opvangzakjes

 

bar_blue2.gif

 

Er bestaan twee soorten zakjes namelijk tweedelige en ééndelige.

 

 Het eendelig zakje is één geheel: het kleefvak dat huidbeschermend is en het zakje zitten aan elkaar vast en worden in zijn geheel aangebracht en verwijderd. Het moet in principe meer verwisseld worden dan een tweedelig systeem wat bij sommige personen tot huidproblemen aanleiding kan geven.

 

 Het tweedelig zakje bestaat uit een huidbeschermende plaat die rond de stoma wordt gekleefd. Hierop passen verwisselbare zakjes. De huidplaat kan een aantal dagen blijven zitten terwijl de stoma toch gereinigd kan worden daarom geniet bij een delicate huid een tweedelig systeem de voorkeur. Het manipuleren van een tweedelig systeem vereist echter een minimum aan ervaring en handigheid..

 

 De zakjes zelf (zowel voor ééndelig als voor tweedelig) zijn doorschijnend of huidkleurig, al dan niet voorzien van een geweven zweetabsorberend laagje. en bij colostoma meestal en bij ileostoma mogelijk voorzien van een koolstof luchtfiltertje.

 

Voor het juist aanpassen rond de stoma zijn er nog de pastas en poeders op de markt en voor de verzorging huidreinigers en crèmes.

 

bar_blue2.gif

 

 De Huid

 

bar_blue2.gif

 

"Ga zacht met de huid om"!

 

 1.   Bij het vervangen van je zakje en verzorgen van je stoma kun de huid best wassen  met overvloedig veel water, liefst zonder zeep. Indien u toch zeep wenst te gebruiken, gebruik dan neutrale zeep. ( vb. P.H.5 Eucerin of Eubos ) Probeer de huid nooit proper te wrijven, dep ze zuiver. Dit voorkomt irritatie.

 

2.   Gebruik nooit alcohol of ether om de huid te reinigen, want het ontvet de huid te zeer en die zou te zeer uitdrogen.

 

3.   Wanneer u het zakje aanbrengt dan moet u zeker zijn dat uw stoma geen ontlasting heeft uitgestoten net voor u het zakje aankleeft. Het zou immers onder de beschermplaat op uw huid gevangen zitten en de huid irriteren.

 

4.   Ruk nooit het opvangzakje en de kleefbanden brutaal af, want dan neemt u steeds een laagje huid mee. Verwijder langzaam het zakje en duw uw huid eronder weg. Terwijl u het losmaakt, probeert u met koud water achter het zakje te druppelen. Als de kleefstof van de plaat in draden trekt, masseer de plaat dan eerst met een ijsblokje.

 

5.   Indien u rondom de plaat de kleefstof niet kan verwijderen, kan u deze kleefstof best daar laten. Het zal u nooit geen kwaad doen, maar het schrobben van de huid zal dat wel.

 

6.   Indien u rond de stoma nogal behaard bent, dan kan u dit haar afknippen met een schaar of epileren. Gebruik echter nooit een scheermesje omdat dit kleine verwondingen kan veroorzaken.

 

7.   Vervang onmiddellijk het zakje als het lekt. Probeer het nooit te herstellen.

 

8.   Als u vlug allergisch reageert is het verstandig om een huidbeschermer rond de stoma aan te brengen. Om te zien wat de reactie van de huid is op deze beschermer, probeert u die best eventjes op een andere plaats van lichaam.

 

Dus de verzorging van het stoma moet zorgvuldig plaatsvinden en er moet ruim de tijd voor worden genomen.

 

De huidige stoma-apparatuur heeft een dusdanige goede kwaliteit dat in principe van die kant geen huidproblemen verwacht mogen worden.

 

Regelmatige inspectie van het stoma, erop en eronder, is een vast onderdeel van de verzorging.

 

Loop niet te lang met huidproblemen rond, vraag raad aan de stomaverpleegkundige of de huisdokter

 

Bij urostomadragers is er een grotere kans op  irritatie van de huid. 

 

Om lekkages te voorkomen moet men de grootst mogelijke zorgvuldigheid  betrachten bij het aanbrengen van de apparatuur.  Maar ook de zuurtegraad kan een oorzaak van huidirritatie zijn

 

Maar nog belangrijker is om te kijken of er geen sprake is van een infectie.

 

Men moet altijd de urine kweken en dan niet de urine uit het zakje, maar wel de urine die rechtstreeks uit het stoma komt.  Ontdekt men een infectie dan moet men die als eerst laten behandelen. Want  alkalische urine gaat heel vaak samen met een urinewegeninfectie.

 

Men kan de zuurtegraad gemakkelijk zelf testen met een dipstick, die men  bij de apotheek kan kopen.  Vindt men een te hoge pH (zuurgraad), dus van zo'n 7 à 8, dan moet men de behandeling wel aan de arts of de uroloog, overlaten. Men mag niet zelf gaan experimenteren met aanzurende middelen. .

 

 

bar_blue2.gif
 

Home

Maag | Darmen | Spijsvertering | Diarree | Laxeermiddelen | Maagklachten | Maag-onderzoek | Darm - onderzoek | Maagoperatie | Maagzweer | Dikke Darm-operatie | Darmkanker | Dikke Darmkanker | Appendix | Stoma | Stoma-verzorging | Galblaas - operatie | Alvleesklier - operatie | Ziekte van Crohn | New Page Title